trajnostne-igrače-štorklja-novorojenček

Trajnostne igrače za otroke

Poplava ponudbe igrač je neskončna. Prav zaradi tega razloga je težko razbrati, katere igrače bi otroku koristile, bile dolgoročno zanimive ter otroku poleg zabave nudile tudi posredni ali neposredni pravilen razvoj.

IGRAČE, PRIMERNE OTROKOVI STAROSTI

Na prvem mestu moramo biti pozorni, da se je igrača primerna otrokovi starosti. Igrače so običajno načrtovane glede na otrokov razvoj, da so mu zanimive. Kljub temu, da se otroci razvijajo zelo hitro, moramo biti pozorni, da izberemo igračo, namenjeno določeni starosti.

Zavest o trajnostni uporabi igrač je v zadnjem obdobju na vrhuncu. Mladi starši so bili v večini vzgajani v miselnosti skrbi za okolje, naravo. Iz tega sledi, da tudi sami pri nakupu posegajo po bolj zelenih variacijah izdelkov, ne samo za otroke. Pri nakupu igrač za njihovega otroka moramo zato tudi paziti, da otroku podarimo igračo, ki bo v skladu z načinom življenja mlade družine.

Trajnostne-igrače-Štorklja-Novorojenček

GLASNE IGRAČE

igrače-glasba-Štorklja-Novorojenček

Pri nakupu igrač moramo biti pozorni tudi na to, ali bodo pri igri povzročeni kakšni zvoki. Veliko igrač za nemoteno delovanje potrebuje baterije, da lahko vgrajeni zvočniki proizvajajo zvočne efekte. Sprva so te igrače nadvse zanimive, vendar pa staršem čez čas delajo preglavice, saj otroci neprestano proizvajajo zvok, ki postane moteč.

PLASTIKA? NE HVALA!

Plastika je postala del našega vsakdana. Čeprav je veliko smernic, kako bi lahko plastične stvari nadomestili z okolju prijaznejšimi materiali, se poseg po umetnih masah še ni umiril. Ravno zaradi vedno večjega zavedanja, predvsem mlajših generacij, ki postajajo starši, pa je morda čas, da z malimi dejanji zmanjšamo industrijo proizvodnje plastike.

Z nakupom trajnostnih igrač bomo poskrbeli za manjši ogljični odtis. Tu pa ne gre zgolj samo za okoljski vidik. Strokovnjaki so enotnega mnenja, da igrače, izdelane iz naravnih materialov, otroku dajejo boljši oprijem, saj je približek narave večji, čeprav novodobni otroci preživijo manj časa zunaj, kot je bilo to v navadi pri starejših generacijah

TRAJNOSTNE IGRAČE

Za trajnostne igrače je značilno, da so narejene iz okolju prijaznih materialov. S tem dajejo pridih okolja, hkrati pa z njihovo uporabo otroku lahko ponudimo le najboljše.

Trajnostne igrače so zasnovane po principu “za več generacij“, saj se kljub nenehni uporabi lahko prenašajo med otroci. Ob pravilnem shranjevanju lahko brez slabe vesti igračo po prenehanju igranja našega otroka predamo naprej, drugim otrokom. S tem prihranimo tudi kakšen evro, ki ga lahko namenimo za nakup nove igrače

Trajnostni-materiali-Štorklja-Novorojenček

PRIMERI TRAJNOSTNIH IGRAČ

Po prej navedenih razlogih tudi sami snujemo igrače, ki so trajnostne in bodo na voljo večim generacijam otrok.

Tako v naši ponudbi lahko zasledite Veliko piramido – 100 kock 5 različnih dimenzij, ki so samo brušene in ne lakirane, s tem pa med seboj povzročajo ravno pravšnje trenje, da lahko otrok gradi visoke stolpe in si pričara svoje infrastrukture iz domišljije.

 

Prav tako v ta segment spada Piklerjev trikotnik, ki velja za nepogrešljivo plezalo, ki bo otroka vzpodbudilo k razvijanju in ozaveščanju svojih sposobnosti, hkrati pa je zagotovilo za neizmerno zabavo.

Enako velja tudi za Plezolino – plezalne plošče, ki se pritrdijo na steno in s tem pričarajo otroku pravo plezalno steno.

Za malo starejše otroke so tu otroški gimnastični krogi, katere lahko namestite tako zunaj, kot tudi znotraj stanovanja. Za to igračo lahko tudi sama rečem, da je popestrila lep del mojega otroštva!

Kot za enkrat zadnjo trajnostno igračo v naši ponudbi pa lahko najdete Busy Board, aktivnostno tablo za otroke, ki otroku daje mnogo možnosti raziskovanja, hkrati pa ob igri razvijajo fino motoriko in se učijo vsakdanjih stvari.

Tu pa se ponudba trajnostnih igrač seveda ne konča. Na trgu je mnogo odličnih primerov, ki bodo otroku pričarali neskončno prijetnih trenutkov ob igranju.

Glavno pri vsem pa je, da otroku podarimo igračo, primerno njegovi starosti, hkrati pa o željah in morebitnih zahtevah vprašamo starše.

Avtorica

Kristina Sušnik

KRISTINA BABNIK

DIPL. EKON. (UN)

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja