zlata-pravila-nosečnosti-štorklja-novorojenček

Zlata pravila nosečnosti

Od trenutka, ko ženska postane noseča, se začne precejšen del njenega življenja prilagajati majhnemu bitju v telesu. Na dobro počutje, varno donositev in rojstvo zdravega otroka vpliva tako psihično počutje, kot tudi mnogi drugi dejavniki. Preberi več in spoznaj, katera so zlata pravila nosečnosti.

KLJUČNI DEJAVNIKI ZA LAŽJI POTEK NOSEČNOSTI

V času nosečnosti smo deležni mnogih fizioloških in psiholoških sprememb. Lahko smo priča čustvene nestabilnosti, zmedenosti, obsedenosti in nezadovoljstvom s telesnim izgledom, prehrano in reaktivacijo starih konfliktov. Prav zato je zelo pomembno, da spoznamo dejavnike, ki pozitivno vplivajo na nosečniško dobro razpoloženje: mednje sodi športna dejavnost, tehnike sproščanja in predvsem zdrave prehranjevalne navade. Poudarek na dobrem počutju je pomemben tudi zaradi tesne povezanosti med materjo in otrokom, saj se večina psihičnih stanj prenaša tudi nanj.

AKROJOGA-RAZVOTEŽJE - NOSEČNOST-ŠTORKLJA-NOVOROJENČEK

#1 TELESNA AKTIVNOST

V primeru, da je nosečnica zdrava in nosečnost poteka brez težav, ni nobenih ovir, da bi se izogibala zmerni telesni aktivnosti. Redna športna aktivnost in zdravo prehranjevanje pripomore k izboljšanju poteka popadkov in poroda. To seveda ne pomeni, da bo v primeru upoštevanja teh dveh načel, porod zagotovo potekal brez težav in naporov; dokazano pa je, da je zagotovo lažje in ima pozitiven vpliv na zdravo rast ploda. Dejstvo je, da današnje generacije prebivalstva v razvitih državah, kamor spada tudi Slovenija, živimo v zelo industrializirani družbi, kjer se zaradi uporabe tehnologij telesna dejavnost zelo zmanjšuje. Svoje delo na delovnem mestu večina prebivalstva opravlja sede. Svoj učinek pa doda tudi sedeče preživljanje prostega časa. To pa na žalost ni vzpodbudna novica za naš način življenja. Priporočeno je, da problem ozavestimo ter se z njim spopademo in s tem poskrbimo za naše dobro počutje ter tudi zdravje.

#2 USTREZNA PREHRANA

V času nosečnosti je večja potreba organizma po beljakovinah, ogljikovih hidratih, vitaminih, mineralih in vlakninah – balastnih snoveh. V primeru že prej urejene zdrave prehrane, ji tekom nosečnice ni potrebno drastično spreminjati jedilnika. V vsakem primeru pa je prav, da posluša svoje telo in se prehranjuje tako, da se bo počutila najbolje. V obziru pa naj ostane zdrava prehrana in dovolj raznolik jedilnik, ki bo popestril vsakdanji obrok. Med najbolj pomembnimi minerali in vitamini je kalcij, ki je potreben za razvoj otrokovih kosti in zob. 

uravnotežena prehrana - štorklja-novorojenček - nosečnost

#3 OPUSTITEV KAJENJA

Da je kajenje nasploh škodljivo, nima smisla poudarjati. Zavedati pa se je potrebno, da tudi pasivno kajenje pušča negativne posledice. Te pa se še potencirajo, če gre za nosečnico in njen plod. Škodljive učinke povzroča predvsem nikotin in ogljikov monoksid. Posledice se kažejo v zmanjšanemu pretoku krvi skozi žile in prenosu kisika na plodovno stran, hkrati pa je zmanjšana tudi sposobnost plodovne krvi za prevzem in prenos kisika, kar je tipična posledica presežnega ogljikovega monoksida. Kajenje lahko povzroči zastoj rasti ploda, zelo prezgodnji porod in nizko porodno težo. Vsekakor lahko nosečnost vzamemo kot prelomno točko in za vedno opustimo kajenje.

#4 ALKOHOL? - NE HVALA!

Tudi pitje alkohola ni priporočljivo tekom nosečnosti. Posebno škodljiv je v prvem tromesečju, ko se oblikujejo vsi življenjski organi. Pitje alkohola tekom celotne nosečnosti brez dvoma škoda razvijajočemu se plodi in pusti močne posledice. Mnogi znanstveniki, raziskovalci (Abel in Sokol, Clarren in Smith, Byrne …) opozarjajo tudi posledice na fetalni alkoholni sidrom – več fizičnih in duševnih moten z resnimi težavami pri rasti, anomalijami (nepravilnost) obraza, motnje v koordinaciji in gibanju ter tudi duševno prizadetostjo.

alkohol v nosečnosti - štorklja-novorojenček

#5 POMEN SOCIALNE VARNOSTI

Vsaka nosečnost, še zlasti prva, je za žensko začetek novega razvoja. Izpolnjeni morajo biti še drugo pogoji za doživetje nosečnosti kot »popolnosti«: ženska se mora počutiti socialno varna z občutji očetovske nežnosti in varnosti ob partnerju.

POSLUŠAJ SVOJE TELO

Odnos do same nosečnosti je edinstven, je pa dejstvo, da je prisoten močan vpliv neposrednega okolja. Tekom nosečnosti lahko vplivamo na veliko stvari, še več pa moramo prepustiti zgolj naključju. Najbolje je, da se držimo splošnih načel ter poslušamo telo, da se bomo počutili čim bolje. Klepet s prijateljico, mamo ali teto, bo morda marsikdaj pomiril naše misli, saj nas bodo le one dobro razumele, kako se je spopadati z nepričakovanem navalu hormonov.  

VDIH – IZDIH. Čaka te novo poglavje življenja, ki bo zagotovo najlepše.

podpora partnerja - štorklja - novorojenček

Avtorica

Kristina Sušnik

KRISTINA babnik

DIPL. EKON. (UN)

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja