Porod brez partnerja

Zadnje trimesečje. Deveti mesec. Vedno bolj se bliža dan, ko je predviden prihod novega družinskega člana. Šola za starše je že opravljena, da bosta lahko pri porodu prisostvovala oba. Kaj, pa če se zgodi porod brez partnerja? Že tako ali tako je v zraku vznemirjenje, prisoten je tudi delček strahu, saj nihče ne ve, kaj in kako bo vse steklo. Brez dvoma je pred nami močna in zelo zaznamujoča izkušnja. Večina nosečnic je prebrala vsaj eno knjigo o porodu, kako se nanj najbolje pripraviti in na kaj je potrebno paziti. Mnogokrat je v člankih in knjigah omenjen partner, ki je ob porodu zelo dobrodošel. Nudi namreč oporo in ve, kako potolažiti svojo partnerico …

POROD BREZ PARTNERJA - DODATNA OVIRA V ČASU EPIDEMIJE

Kaj pa sedaj, ko je v času epidemije dovoljen le porod brez partnerja?  To lahko predstavlja še dodaten strah in oviro, ki jo je še težje preskočiti. Težko si je predstavljati, kako se počuti ženska v trenutku pred začetkom intenzivnega poroda, ko se mora ločiti od svojega partnerja, ki ji je vedno stal ob strani. Še več, svojega otroka oče ne more videti še po prvih dneh po porodu. Kako pa se na dano situacijo pripraviti, kako se soočiti na porod brez partnerja? 

#1 Sprejmi situacijo

Moramo vedeti, da je ta ukrep le dobronameren. Želijo zmanjšati možnost okužbe s korona virusom, zaščititi tako novorojenčka, kot tudi matere in druge ljudi v porodnišnici. Z neodobravanjem, pritoževanjem ali kakršno koli slabo voljo ne bomo dosegli ničesar. Težko je ob navalu hormonov in intenzivnih čustev sprejeti neugodne ukrepe. Vendar vedite, zdravje je največje bogastvo.

#2 Misli pozitivno

Svoje misli poskušaj usmeriti na svetlejšo plat dni, veseli se skupaj s partnerjem novega obdobja, pokliči svojo mamo, prijateljice in poklepetajte prek socialnih omrežij. Po vstopu v porodnišnico ne pusti, da ti um govori in te opominja, da partnerja ni s teboj. Poslušaj svoje telo, verjemi vase ter si zaupaj.

#3 Pripravi se - porod brez partnerja

Beri knjige, izobražuj se. Ne izbiraj le tematike, vezane na porod in razvoj otrok, vendar si privošči tudi svoj najljubši roman, morda zbirko poezije … Tudi sproščenost šteje kot priprava.

Ne pozabi spakirati tudi svojo porodno torbo. Pazi, da so vse stvari v majhnih in praktičnih embalažah. Da se boš lahko pocrkljala, vzemi še termofor.

Porod brez partnerja. Pripravi se. izobražuj se. beri

#4 Zaupaj vase in v zdravstvene delavce

Ob ključnih dogodkih življenja je zelo pomembno zaupanje. Zaupaj vase in zaupaj v zdravstvene delavce. Pozanimaj se o porodnišnicah, kajti katera ponuja, izberi si tisto, v kateri se boš počutila najbolj sproščeno. Tako se boš počutila varno, bila boš bolj sproščena in zaradi tega bo porod brez partnerja stekel veliko lažje in prijetnejše. V tvojem telesu bo povišana raven hormona oksitocina, to je hormon sreče, ki bo poskrbel, da bo porod brez partnerja še vseeno lep in čudovit.

#5 Začetek novega - misli na prihodnost

Navsezadnje, ko bo vsega hudega konec, bodo čestitke za pogum in začetek novega družinskega poglavja kar deževale. To bo zagotovo najlepši trenutek, pa čeprav bo to porod brez partnerja. Dokazala boš svojo preudarnost in odločnost ne le sebi, temveč tudi svojim prijateljem in prijateljicam, ki jim bo lahko, ko bodo v podobni situaciji najbolje stala ob strani. Tako, kot te bodo tebe in novorojenčka pričakali najbližji v objemu toplega doma. Morda te pričaka tudi štorklja … 🙂 

Avtorica

Kristina Sušnik

KRISTINA babnik 

DIPL. EKON. (UN)

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja