PIklerjev trikotnik- štorklja Novorojenček

Piklerjev trikotnik – koristen ali zgolj modern?

Današnji otroci živijo v drugačnem času, kot so odraščali njihovi starši. Imajo veliko večjo izbiro igrač, ki so jim na voljo za igro, prav tako si čas pogosto krajšajo z videoigricami ali zgolj ogledi posnetkov na Youtube. Zdi se, da imajo več, a hkrati dogodivščin doživijo manj. Zdravstveni delavci opozarjajo na hitro vidne razvojne zaostanke, ki nastanejo zaradi premalo gibanja otrok, prav tako spremembo motoričnih sposobnosti in iznajdljivosti že zaznavajo športni pedagogi in drugi delavci, ki se ukvarjajo z otroci v prostočasnih delavnicah.

KAJ JE POTREBNO NAREDITI?

Starši so vedno večkrat pozvani, da svojim otrokom pustijo, da se opraskajo, padejo, dobijo buško in se na šolskem igrišču lovijo dokler ne pade mrak. S tem otrokom pustimo otroštvo. Zavedali se bodo svojih sposobnosti in možnosti, svojo energijo bodo usmerjali v igro in ne brskanju po spletu.

Vse to je zagovarjala Emmi Pikler, ki je trdila, da imajo otroci sami sposobnost razviti motoriko, če se jim to tudi omogoči. Potrebuje prostor za raziskovanje in svobodo, kar pomeni, da se lahko s svojo kreativno zaigrajo ter s tem vplivajo na svoj razvoj. Otrok pokaže večji napredek, če mu dovolimo, da se giba na svoj način in brez našega učenja.

Emmi Pikler - Štorklja Novorojenček
PIklerjev trikotnik- štorklja Novorojenček

Prav zaradi teh razlogov je Piklerjev trikotnik ena izmed igrač za otoka, ki velja za dolgoročno naložbo. To je igrača, s katero bo otrok raziskoval, se plazil, plezal, treniral oprijem, hkrati pa se tudi naučil, koliko zmore. Razvijal bo svojo kreativo, se zaigral sam in tudi včasih padel. Ko se bo zgodilo to, se otrok uči, kako zaščiti svojo glavo, ko izgubi ravnotežje. Doživljanje padanja in ponovnega vstajanja razvija otrokovo čustveno rast in pripomore za reševanje izzivov tudi v prihodnosti v življenju.

KAJ PRAVIJO STROKOVNJAKI?

Tudi Katja Šuštar, diplomirana delovna terapevtka iz Razvojne ambulante s centrom za zgodnjo obravnavo otrok v ZD Domžale podpira tovrstna igrala, saj so najboljši približek prosti igri v naravi, katere večini otrok že kritično primanjkuje. Po njenem mnenju je največja prednost Piklarjevega trikotnika to, da omogoča prosto igro, kjer otrok lahko načrtuje, se sproti prilagaja, rešuje gibalne probleme, naredi šotor oziroma skrivališče, tobogan … Prav tako je vzpodbudno tudi to, da je narejen iz lesa in ne plastike.

Temu je skupaj s Tino Kralj, diplomirano fizioterapevtko, RNO terapevtko, dodaja, da otrok že od najzgodnejšega obdobja za svoj razvoj potrebuje gibanje. Zaradi modernega načina življenja, so danes otroci mnogo manj zunaj, v naravi. Igra je bolj načrtovana, a žal prevečkrat pasivna in v povezavi z ekrani vseh vrst. Prednost Piklerjevega trikotnika je v tem, da je iz naravnega materiala in prijeten na otip. Omogoča prosto igro, saj otrok na njem raziskuje in razvija svoje gibalne in miselne spretnosti. Aktivnost načrtuje, se prilagaja in ob tem rešuje gibalne probleme. Ob Piklerjevem trikotniku pa ima lahko tudi umirjeno igro – že z eno odejo pričara šotor.

NA TRGU JE VELIKA IZBIRA PIKLERJEVIH TRIKOTNIKOV - KATEREGA IZBRATI?

Piklerjev trikotnik mora biti narejen skrbno in premišljeno. Dodana vrednost je, če nima nobenih dodatnih zatičev ali vijakov, ki bi se lahko ob igri pogubili in posledično bi bilo igralo nefunkcionalno. Prav tako se ob tem izognemo morebitnim zapletom, hkrati pa z namenom večje varnosti otroka poskrbimo, da se ob trikotniku lahko igra res sproščeno, brez da bi se ob zatič nepričakovano udaril v glavo.

Pri Štorklja Novorojenček smo pri načrtovanju izdelka dali dodatno pozornost prav na varnost igrače. Prečne palice so narejene iz bukovega lesa, ki velja za enega izmed najtrdnejših. Ena palica s sredinsko obremenitvijo zdrži do 65 kg. Stranske prečke pa so narejene iz vezanega lesa in ne masivnega, saj je lepljen vezan les bolj vzdržljiv in ne poka, kot je to ob tovrstni uporabi značilno za masivnega. Zaradi tega je nosilnost omejena zgolj na prečne bukove palice. Prav tako ni nobenih vijakov ter delov, ki bi se lahko ob uporabi izgubili.

Poleg Piklerjevega trikotnika sta v ponudbi tudi 2 deski, ena je z oprimki, druga pa s prečkami. Obe lahko na drugi strani otrok koristi kot nekakšen tobogan. 

Zdravstveni delavki sta mnenje podali prostovoljno in ne za plačilo!

Avtorica

Kristina Sušnik

KRISTINA BABNIK

DIPL. EKON. (UN)

1 thought on “Piklerjev trikotnik – koristen ali zgolj modern?”

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja